http://www.familieskatter.no

Juletradisjoner, takk!

I år ba vi dere dele juletradisjoner med oss - og vi fikk inn en hel haug!
Nedenfor finner dere et assortert utvalg... Lover å legge ut noen flere etterhvert...

Vi har trukket 3 vinnere som hver får en hyggelig juleoverraskelse i posten. Gratulerer!

* Camilla Langdal Hansen, Ålvundeid

* Isabell Nilsen, Risør

* Bjørg Pedersen, Sandnes

God Jul!

Jul er synonymt med tradisjoner hos oss som så mange andre. Jeg og samboeren min hadde vår første jul sammen i fjord. Da hadde vi nettopp flyttet inn i huset på landet som vi hadde brukt et halvt år på å pusse opp. Siden vi ikke har barn ennå ble julen feiret med de to tantebarna våre på 2 og 4 år. Barn og julaften hører liksom sammen. Tindrenden, spente barneøyne får oppleve julens magi. Jeg scrappet en stor, tykk bok i fjord som jeg ønsket at vi skulle ta frem hver jul. Her skulle vi skrive om julekortene, forberedelsene, julekvelden, gavene, maten og ha med bilder. Boksen har vi tenkt skal følge oss fra vår første jul sammen i fjord og i mange mange år framover. Tenk for en glede for de fremtidige barna våre og se tilbake på julen i årene før når desembermåned. Julen skal bugne av julestemning og gleden over å få være sammen med hverandre og ha det godt.

 

 

 

 

 

Den aller beste juletradisjonen vi har og som ungene elsker er å gå i skogen og hugge juletreet selv. Det høres kanskje ikke ut som en spennende ting å gjøre, men det er en stor ting både for store og små i familien. Vi har gått i samme skogen siden jeg var liten og nå tar jeg med mine barn dit - til samme skogen. De gleder seg leeenge til vi skal dit og finne DET rette treet og når dagen endelig kommer så har de full kontroll på hva vi må ha med oss og står og tripper for å komme seg avgårde. Ut i skogen med sag og overvåkent blikk - og ungene finner ALLTID et perfekt tre, akkurat slik jeg gjorde da jeg var liten (for selvsagt er det de små som får velge :)) Begge gutta er med på å sage ned og bærer stolt treet tilbake til bilen sammen med pappaen sin. Så bærer det hjem til kakao og kakemenn og en skikkelig god kosestund sammen rundt kjøkkenbordet. En juletradisjon som er gull verdt for oss - og som vi nok aldri bytter ut :)

Hver dag i Desember har vi èn aktivitet som tur, bibliotek, bake, male, lage julekort, julepynt og slike ting. Vi har spillkvelder hver helg både store og små. Leser julehefter, julehistorier og synger julesanger. Koser oss veldig i julen og da lite med godterier. På lille-lille julaften er ungene med å pynte juletreet og lille julaften finner vi frem gavene som er fra famile og venner. Lille julaftenkveld settes nissegrøten ut på trappa med et glass med saft! Julemorgen ser vi om nissen har spist opp og har han det vet vi at det vanker gaver fra ham. ;-) Når maten er spist og det er ryddet så setter vi oss alle rundt treet og åpner èn og èn. Liker ikke stress og ungene venter sammen med oss i spenning på hva vi alle får. Ellers er julen tid for julebesøk med medbragt juleknask og godter. Julen er mere jul ettr vi selv fikk smått. Gleder oss hvert år!!!

 

 

Mine juletradisjoner har samlet seg litt opp i fra barndom, og ifra voksentid - nå som jeg er mer bevisst :) - Pynte til jul 1. desember med gardiner, adventsfarger, lys, kongerøkelse, nisser, julestjerne og adventsstake. - Ha nedtelling til jul med personlige julekalendre - Tenne adventslys hver søndag i advent - Juleverksted med kakebaking, julekortlaging/skriving, julepynt og pepperkakehus-laging. - Feiring av st Lucia med lussekatter - Se Putti Plutt Pott på teater - Bake julekaker og kose oss med gløgg og juleeventyr - Skrive julebrev til familie og venner - Kjøpe juletre og julenek, som pyntes bittelillejulaften... - Risengrynsgrøt med mandel på julaften formiddag, middagen til sølvguttene :D og maaaaasse masse kos hele jula!

vi begynner juleaften med at jeg pynter juletreet, ser tv og spiser en god julelunsh før vi pynter oss for å gå kirka. Når vi kommer hjem fra kirka har pappa pyntet bord og maten er nesten klar... vi tar opp pinnekjøttet fra kasserollen og tar det med ut, tenner et bål utenfor huset(med spesiell ved som har tørket i månedsvis under vedovnen inne) vi trer pinnekjøttet på en steiketein og holder over bålet. Pinnekjøttet blir grilla til det nesten blir svart. Det høres sikkert forferdelig ut, men det smaker nydelig(nesten som røkt pinnekjøtt). En tradisjon som mamma har tatt med seg hjemmefra som vi har tenkt å videreføre, aldri jul uten svidd pinnekjøtt!! Vet bare om slekta vår som griller pinnekjøttet slik, med alle de nysgjerrige nabonene som tilskuere! Da jeg var yngere kom ei venninne med familie med hest og slede og henta alle oss andre barna i boligfeltet, så dro vi på låven og spiste grøt med mandel og satte ut grøt til nissen, før vi alle dro hjem og pynta oss for å gå i kirka.. syns vi har blitt så store nå at den tradisjonen ikke har blitt vedlikeholdt!

Hver lillejulaften kveld så samles hele familien med onkler, tanter, besteforeldre, søskenbarn ++ for å spise risgrøt og bytte julegaver! Det er kjempekoselig! På morgenen på julaften får jeg julestrømpe fylt med masse godt, og på formiddagen får vi lov til å åpne en gave! På kvelden spiser vi kalkun før vi ser på julekalenderen og åpner gaver! 1. juledag samles vi (oss + onkel og tante) på formiddagen til deilig koldtbord som varer til langt på natt! Slik gjør vi hvert år og det er kjempekoselig!:)